RÄDDA MATEN

Här får du råd och idéer på hur du kan ta tillvara på den mat som riskerar att kastas.

Ät maten istället för att kasta den!

Rädda maten är ett samarbete mellan Gastronomiprogrammet vid Umeå universitet och Vakin för att minska matsvinnet, det vill säga den mat du hade kunnat lägga på din tallrik istället för i soporna eller avloppet. Rädda maten har också, under vårterminen, varit en tävling för skolklasser, årskurs 4-5, i Umeå och Vindelns kommuner. En tävling som innebar att eleverna skickade in deras egna idéer på hur man kan minska matsvinnet och rädda maten.

Böleängsskolan vann Rädda Maten-tävling

I våras utlyste Vakin en tävling till skolklasser i Umeå och Vindeln. De hade en riktig utmaning att ta sig an. Så här löd tävlingsformuleringen:

"Varför fortsätter så många att kasta mat när den hade kunnat bli till något riktigt gott? Vi hoppas att du och din klass kan hjälpa oss med idéer hur vi alla kan rädda maten och minska matsvinnet. Har ni även förslag på hur trötta frukter, knasiga grönsaker, ensamma brödskivor och en skvätt mjölk, yoghurt eller grädde som blivit över kan förvandlas till något riktigt gott och räddas från soppåsen eller avloppet tar vi gärna emot dem också. Den bästa maten är ju den man äter upp!"

Klass 5B, nuvarande 6B, vid Böleängsskolan lyckades extra bra med uppgiften och vann med sin väl genomarbetade receptbok. Priset blev bland annat en utflykt till Hälje Gård för hela klassen och biobilbiljetter till var och en. Via nedanstående länk kan du också ta del av det vinnande bidraget.

Fick du provsmaka? I kökstältet, under Umeå Smakfestival torsdag 5 september, lagade den vinnande klassen alla sina recept tillsammans med Restauranghögskolans elever. Rätterna som tillagades var smoothie, bananpannkaka, blomkålspizza, bananglass och päronglass.

Elevernas recepetbok (PDF) Pdf, 8.8 MB, öppnas i nytt fönster.

Vakin och Gastronomiprogrammets studenter vid Umeå universitet ger dig rädda maten-idéer

Vad ska du göra med livsmedel som riskerar att slängas och bli en del av det växande matsvinnet? Det är tyvärr så att vi slänger var femte hemburen matkasse istället för att äta innehållet. Nu har Vakin med hjälp av studenter vid Gastronomiprogrammet tagit fram idékort för att rädda maten från att kastas. Idékorten ger tips på vad man kan göra av olika råvaror för att minska matsvinnet. Korten är baserade på sådana råvaror som ofta slängs bort och ger dig uppslag till vad du kan göra med färska örter, gräddskvätten, det torra brödet, äggen, den fläckiga frukten, rotfrukten eller salladen som börjar närma sig risken att hamna i påsen för matavfall, eller i värsta fall, bland restavfallet. Visste du till exempel att av morotens blast kan du göra mumsiga chips eller en god pesto?

Under Umeå Smakfestival delades idékorten ut till besökare. För dig som är inte var där eller inte lyckades komma över en uppsättning kort så får du se korten via nedanstående utfällbara boxar.

Rädda maten - idékort

Ät maten istället för att kasta den! Här får du råd och idéer på hur du kan ta tillvara på den mat som riskerar att kastas. Rädda maten är ett samarbete mellan Gastronomiprogrammet vid Umeå universitet och Vakin för att minska matsvinnet.

Gastronomistudenter stod för väldoft och matgjädje

Studenterna vis Gastronomiprogrammet vid Umeå universitet har inte bara stått för uppslagen till de omtalade idékorten. På Umeå Smakfestivals första dag valde de att visa upp god matlagningskost genom att tillaga flera rätter som idékorten inspirerar till. Besökarna fick, förutom att känna väldoft från de osande köksöarna, även provsmaka läckerheterna.

– Vår provsmakningsmeny bestod bland annat av pesto på blast och baljväxtrester, rostade brödmackor och brödpudding, berättar Björn Norén, ställföreträdande föreståndare på Restauranghögskolan.

Brukar du slänga dina matrester?

Då är det dags att istället börja betrakta dem som grundplåten till nästa måltid. Se det som en utmaning att hitta på nya maträtter, ta ut kryddsvängarna rejält och våga kombinera oväntade smaker. Det är både gott, hållbart, ekonomiskt – och kul!


Rädda maten! Frys in dina matrester eller ta med en god matlåda till jobbet. Bra för både miljö och plånbok.

Titta, lukta och smaka innan du slänger. Våga lita på dina sinnen!

Visste du att var femte hemburen matkasse slängs i soporna eller spolas ned i avloppet istället för att hamna på matbordet?

Vakin ansvarar för vatten, avlopp, avfall och återvinning på uppdrag av Umeå och Vindelns kommuner.
Tillsammans. För en hållbar livsmiljö.