Kontakta oss på Vakin

Vi är redo att svara på dina funderingar om vatten, avlopp, avfall och återvinning.

E-post: kundservice@vakin.se

Telefon: 090-16 19 00

Telefontid vardagar: 08:00–14:00

Postadress: Box 4038, 904 02, Umeå

Besöksadress: Övägen 37, Umeå
Visa på karta

Elever lär ut toalettvett på Världstoalettdagen

Vi uppmärksammar Världstoalettdagen med att presentera vinnarna i en Skitviktig tävling, där elever i mellanstadiet visar vad som får spolas ner i toaletten. 275 bidrag i tävlingen visar att eleverna har full koll. Har du?

Ett av vinnarbidragen i en Skitviktig tävling, från Backens skola 4A

FN:s internationella Världstoalettdag firas 19 november varje år. Det är en dag då globala sanitetsfrågor, som tillgången till toalett, står i fokus. Brist på toaletter påverkar miljö, hälsa och säkerhet i många länder. I Sverige har vi både toaletter och rinnande vatten, en vardagslyx vi sällan tänker på. För att undvika stopp och vara rädd om vatten och miljön är det viktigt att spola rätt.

Mellanstadieelever i våra kommuner har i en teckningstävling fått uppdraget att rita vad som får spolas ner i toaletten: kiss, bajs och toalettpapper. Vi är imponerade över deras kreativitet och engagemang! Totalt har vi fått in 275 bidrag från 18 klasser. Vinnarna är Backens skola 4A, Internationella Engelska Skolan 5A, Hagaskolan 5B och Mariebergsskolan åk 6.

Elevernas bilder belyser ett viktigt problem. Många använder toaletten som sopnedkast och förstår inte att skräp som våtservetter, bomullspinnar, hår, tandtråd, snus, hushållspapper och mensskydd ska läggas i sopkorgen. Sånt skräp kan fastna och orsaka onödiga och dyra stopp, hemma eller på väg till avloppsreningsverket. Det är också viktigt att tänka på att gamla mediciner ska lämnas tillbaka till apoteket och att färg och kemikalier ska lämnas till återvinningscentralen. Hamnar såna ämnen i avloppet skadar de vattenmiljön.

Vi hoppas att alla firar Världstoalettdagen genom att spola rätt, med inspiration från skolelevernas bilder: