Kontakta oss på Vakin

Vi är redo att svara på dina funderingar om vatten, avlopp, avfall och återvinning.

E-post: kundservice@vakin.se

Telefon: 090-16 19 00

Telefontid vardagar: 08:00–14:00

Postadress: 901 84, Umeå

Besöksadress: Övägen 37, Umeå
Visa på karta

En vecka extra, påverkar sophämtningen

I år är det 53 veckor, detta betyder att det byts soptömningsvecka i Umeå, Vindelns och Nordmalings kommuner kommer att få ny vecka för sophämtning.

- Metoden vi använder är enkel. Man ställer ut tunnorna varannan vecka, som vanligt så blir det rätt, säger Helena Johansson, sektionschef vid Vakin.

De som har sophämtning vecka 52 byter till udda vecka och nästa sophämtning blir vecka 1. För de som har sophämtning vecka 53 blir då nästa hämtning vecka 2, det vill säga en jämn vecka. Fastigheter som har hämtning varje vecka eller oftare berörs inte av detta, utan de har sophämtning som vanligt.

Det finns många olika metoder att hantera 53 veckor, Helena Johansson vid Vakin säger följande om att Vakin väljer att byta vecka mellan udda och jämt:
-Vi använde samma metod förra gången det var 53 veckor och vår erfarenhet från den gången är att detta är en bra och enkel metod. För kunderna är det också enkelt, att ställa ut soptunnorna varannan vecka.

Nu är både julafton och nyårsafton på en torsdag, vad händer då med sophämtningen?
-Sophämtningen kommer som vanligt på julafton och nyårsafton. Vi hämtar sopor måndag till fredag oavsett om det är en röd dag eller inte. Dock kan sopbilen komma vid en annan tidpunkt än normalt säger Helena Johansson, sektionschef vid Vakin.