Kontakta oss på Vakin

Vi är redo att svara på dina funderingar om vatten, avlopp, avfall och återvinning.

E-post: kundservice@vakin.se

Telefon: 090-16 19 00

Telefontid vardagar: 08:00–14:00

Postadress: 901 84, Umeå

Besöksadress: Övägen 37, Umeå
Visa på karta

Ett ovanligt skyltfönster

I ett skyltfönster på Vasagatan ställer Vakin ut saker och prylar som har kastats på återvinningscentralerna. Skyltfönstret finns för beskådan under december månad.
- Det är enkelt att lämna möbler och andra prylar till återbruk, på våra återvinningscentraler eller till någon aktör som samlar in och säljer, säger Emma Ramström, miljöingenjör hos Vakin.

Emma Ramström sitter i en röd soffa och håller i en mugg.

Vakins återvinningscentraler är fyllda av affärsmöjligheter, i dagsläget är det bara två procent av det som lämnas in på återvinningscentralerna som återbrukas, det är något som Vakin vill förändra.
- Vi har påbörjat olika samarbeten, till exempel insamling av äpplen till musterier och insamling av trä för försäljning i Returbutiken. Vi kommer också att börja samla in oanvänt kakel, helt tegel och sanitetsporslin och trädgårdssten som också Returbutiken ska sälja, berättar Emma Ramström miljöingenjör hos Vakin.

Skyltfönstret på Vasagatan är tänkt att fungera som en ögonöppnare för Umeåborna om vilka resurser som finns. Förhoppningarna är höga att det ska ge möjlighet till nya samarbeten mellan företag, organisationer och de resurserna som finns hos våra återvinningscentraler.
-De som ser en möjlighet att skapa företag eller en organisation som vill samarbeta kan kontakta oss på Vakin, säger Emma Ramström Miljöingenjör hos Vakin

Samarbete mellan flera aktörer

Skyltfönstret är ett samarbete mellan flera olika aktörer; Vakin, Coompanion och Diös fastigheter. Fönstret syftar till att få igång företagande inom återbruk. Vakins Renhållningschef Elisabeth Johansson ser flera samordningsvinster med återbruk från Återvinningscentralerna.

- Kan vi samarbeta och öka återbrukandet från våra återvinningscentraler skapas stora synergieffekter, bland annat ger det lägre kostnader för Vakin när det gäller behandling av det som lämnas in. Samtidigt som det skapas nya företag och arbetstillfällen för samhället, berättar Elisabeth Johansson, renhållningschef hos Vakin.