Kontakta oss på Vakin

E-post: kundservice@vakin.se

Telefon: 090-16 19 00

Telefontid vardagar: 08:00–15´4:00

Fler kontaktuppgifter

Nu blir det lättare för dig att återvinna matfett

Nu kan privatpersoner enkelt lämna matolja och matfett på återvinningscentralen. Fettet återvinns till biobränsle.

Nu kan du enkelt ätervinna matfett och matolja.

Vakin samlar in fett från hushållen, med start på sju återvinningscentraler. Efter sommaren kommer det även att finnas fettinsamling på fem återvinningsstationer och tre insamlingsplatser i samarbete med Bostaden. Fettet kommer att samlas in i särskilda insamlingsskåp.

- Det här löser ett vardagsproblem för våra kunder som använder mycket fett i matlagningen, säger Per Sundström, renhållningschef på Vakin. Det minskar också risken för att fett felaktigt spolas ner i avloppet och orsakar stopp.

Kunderna lämnar fettet i förslutna förpackningar, till exempel en plastflaska eller pappersförpackning, i behållaren. Fettet hämtas av ett företag och används som råvara för biodiesel.

-Det fina med det här samarbetet är att allt våra kunder lämnar tas tillvara, säger Per Sundström. Förpackningarna återvinns och eventuella matrester i fettet rötas till biogas.

Små mängder matfett kan precis som tidigare kastas i matavfallspåsen eller soppåsen och bli biogas eller energi.

Det bästa är att återvinna fettet, men det absolut viktigaste är att fettet inte hälls i avloppet och orsakar stopp, antingen hemma hos kunden eller på ledningsnätet, avslutar Per Sundström.

Här kan du läsa mer om insamlingen: Flytande matfett och matolja Länk till annan webbplats.