Kontakta oss på Vakin

Vi är redo att svara på dina funderingar om vatten, avlopp, avfall och återvinning.

E-post: kundservice@vakin.se

Telefon: 090-16 19 00

Telefontid vardagar: 08:00–14:00

Postadress: 901 84, Umeå

Besöksadress: Övägen 37, Umeå
Visa på karta

Stora värden med nationella yrkesprofiler och validering på Vakin

Det kommunala bolaget Vakin är engagerade i Sobonas arbete med inkluderande kompetensförsörjning och har varit med i utvecklingen av nationella yrkesprofiler inom avfallshantering och återvinning, vatten och avlopp samt återbruk. Åtta medarbetare på Vakin har gått Nordiskt Valideringsforums bedömarutbildning via Sobona. Under hösten är det dags att börja validera utvalda medarbetares kunskaper och kompetenser.

Vatten- och avloppsbranschen är en kunskapskrävande bransch där rekrytering innebär en stor utmaning. Tomas Blomqvist, vd på Vakin lyfter branschsamverkan som en viktig nyckel för att kunna möta framtiden.
– Efterfrågan på kompetens ökar överallt. Vår förmåga att “kompetensförsörja oss själva” måste därför också öka, säger Tomas Blomqvist, vd på Vakin. Där kan kommuner och branschorganisationer stödja varandra och få en gemensam plattform.

Även Fredrik Sörvåg, kompetensutvecklare på Vakin, uppmärksammar hur validering öppnar upp för kompetensförsörjning inom det egna bolaget:
– Det är en genväg till att faktiskt komma framåt med kompetensförsörjningen av personal.

Ett tydligt exempel på hur validering möjliggör interna rekryteringar är Hanna Magnusson och hennes karriärväxling inom bolaget. Hon har gått från ett jobb som drifttekniker på Vakins återvinningscentral i Vindeln till produktionstekniker inom VA.
- Jobbet lät intressant, jag blev nyfiken och när tjänsten kom ut sökte jag den. Jag ska valideras i höst, det känns bra att få ett yrkesbevis. Jag trivs jättebra och skulle absolut kunna jobba med det här hela livet, säger Hanna Magnusson, produktionstekniker på Vakin.

– Hanna är ett lysande exempel på hur vi kan använda oss av befintliga medarbetare, konstaterar Tomas Blomqvist, vd på Vakin.

Walter Jonasson, underhållschef på Vakin kommenterar:
– Jag ser ett stort värde i att jobba med validering. Många av de som vi anställer saknar eftergymnasial utbildning. Och validering kan stärka deras självförtroende och självkänsla. Många medarbetare kan mycket, men de som har praktiska yrken saknar många gånger en formell utbildning. Modulerna i yrkesprofilen säkerställer att det är samsyn kring miniminivån vad gäller kunskap. De skapar även medvetenhet om att kompetens kan uttryckas på olika sätt.