Kontakta oss på Vakin

Vi är redo att svara på dina funderingar om vatten, avlopp, avfall och återvinning.

E-post: kundservice@vakin.se

Telefon: 090-16 19 00

Telefontid vardagar: 08:00–14:00

Postadress: 901 84, Umeå

Besöksadress: Övägen 37, Umeå
Visa på karta

Skriv ut

Winnovators - WaterAids globala tävling om rent vatten

Den 17 oktober 2019 utsågs Vakin i London till en av vinnarna i Winnovators, organisationen WaterAids satsning för att genom medarbetarengagemang lösa den globala vatten- och sanitetskrisen. Som första svenska lag tävlade Vakin mot 33 andra lag från bland annat Indien, Australien och Storbritannien.

Vakins Team Rimfrost tillsammans med eSwatinis representant

Vatten är en grundläggande mänsklig rättighet, men nästan en tiondel av världens befolkning saknar tillgång till rent vatten. Företagstävlingen Winnovators går ut på att välja en specifik utmaning kopplad till detta, föreslå en lösning och finansiera WaterAids arbete på plats, samt visa på vattnets värde.

Vakin valde att adressera en utmaning i byn Ka-Ben i eSwatini på gränsen till Sydafrika och Moçambique. Byn är hårt drabbad av klimatförändringar och Vakin ville försöka optimera vattenproduktionen så att den täcker bybornas behov. Det åtta personer starka laget, Team Rimfrost, arbetade på bred front i insamlingen av pengar, exempelvis under Umeå Smakfestival och genom föreläsningar och försäljning. Totalt samlade laget in 121 000 kronor som går till WaterAids arbete i eSwatini.

- Teammedlemmarnas olika kompetenser och engagemang var nyckeln till vinsten, säger lagledaren Urban Larsson, till vardags gruppledare inom VA på Vakin. På vägen har vi lärt oss mycket om internationellt arbete och om att samarbeta över avdelningsgränserna.

För den tekniska biten valde laget en enkel, driftsäker lösning där det inte krävs teknisk kompetens eller avancerad utrustning för genomförandet. Lösningen ska ersätta nuvarande pump med två mindre pumpar som kan drivas med befintliga solceller. Genom att pumparna då hjälps åt att lyfta vattnet i två steg blir pumpningen mer effektiv, vilket kan öka vattenproduktionen med 60 procent.

- Tävlingen var ett projekt utanför vår trygghetszon, men vinsten är ett bevis på att vi är starka både när det gäller innovations- och leveransförmåga, samt inte minst att vi rekryterar duktiga medarbetare, säger Anna-Lena Fomin, kund- och kommunikationsansvarig på Vakin. Jag vill också passa på att tacka alla som bidragit till insamlingen.

WaterAid Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en internationell oberoende organisation som jobbar för att förändra människors liv genom att förbättra tillgången till rent vatten, sanitet och hygien i världens fattigaste samhällen.