Kontakta oss på Vakin

Vi är redo att svara på dina funderingar om vatten, avlopp, avfall och återvinning.

E-post: kundservice@vakin.se

Telefon: 090-16 19 00

Telefontid vardagar: 08:00–14:00

Postadress: 901 84, Umeå

Besöksadress: Övägen 37, Umeå
Visa på karta

Skriv ut

Vattenverk – motorn bakom dricksvattnet

Vattenverket är själva maskineriet som krävs för att du ska få ett gott, friskt kranvatten. Vakin ansvarar för över 20 vattenverk i Umeå, Vindelns och Nordmalings kommuner.

Umeå vattenverk levererar dricksvatten till omkring 90 000 konsumenter.

Det största vattenverket ligger i Umeå kommun och härifrån flödar årligen omkring nio miljoner kubikmeter dricksvatten till Umeå och intilliggande samhällen. Innan vattnet når ditt dricksglas har det varit med om en hel del:

  • Grundvattnet pumpas upp ur grusfilterbrunnar från Vindelälvsåsen, samtidigt som grundvattenmagasinet hela tiden fylls på med vatten från Umeälven.

  • Det tar ungefär 30 dygn innan det infiltrerade vattnet når uttagsbrunnarna. Då har älvvattnet renats på naturlig väg och har samma höga kvalitet som äkta grundvatten.

  • När grundvattnet pumpats upp, luftas det för att frigöra järn, passerar genom sand (då fastnar järnet) och sedan genom ett filter av krossad kalksten för att höja pH.

  • På alla dricksvattenverk finns också en säkerhetsbarriär, där UV-ljus används som desinfektionsmetod mot bakterier, virus och parasiter (som Cryptosporidium och Giardi).

  • Dricksvattnet som sedan når de omkring 90 000 konsumenterna håller hög kvalitet och har en frisk, god smak.