Kontakta oss på Vakin

Vi är redo att svara på dina funderingar om vatten, avlopp, avfall och återvinning.

Använd gärna våra e-tjänster , som är tillgängliga dygnet runt. Om du inte hittar det du söker kan du ställa en öppen fråga till oss genom vårt kontaktformulär.

E-post: kundservice@vakin.se

Telefon: 090-16 19 00

Telefontid vardagar: 08:00–14:00

Postadress: Box 4038, 904 02, Umeå

Besöksadress: Övägen 37, Umeå
Visa på karta

Skriv ut

Du kan påverka reningen

Vi använder cirka 200 liter vatten per person och dygn. Tyvärr spolar många ner saker i toaletten, handfatet eller vasken som inte ska vara där och som påverkar vår miljö negativt. Genom dina val kan du göra mycket för att bidra till en mer hållbar livsmiljö.

Miljögifter som kemikalier, tungmetaller och medicinrester är mycket svåra att få bort. Därför är det viktigt att detta inte hamnar i toaletten, handfatet, vasken eller golvbrunnen.

Förr eller senare hamnar alla produkter du använder för att sköta din hygien och ditt hem, som tvättmedel, diskmedel, rengöringsmedel, tvål, schampo, hårfärgningsmedel, deodorant, tandkräm, mediciner, smink, matrester i disken, smutsen på din kropp och dina kläder, i avloppet.

Reningsverken är främst byggda för att rena vattnet från näringsämnen som kväve och fosfor samt från organiskt material. Miljögifter som kemikalier, tungmetaller och medicinrester är mycket svårare att få bort. Därför är det viktigt att detta inte hamnar i toaletten, handfatet, vasken eller golvbrunnen.

Uppströmsarbete viktigt

Den enda långsiktigt hållbara lösningen är att arbeta förebyggande och minska användningen av miljögifter i samhället. På fackspråk kallas detta uppströmsarbete, det vill säga det arbete som görs för att miljögifter från hushåll och anslutna industrier inte ska komma in i avloppssystemen.

Du kan göra mycket för att hjälpa till:

  • Överdosera inte tvätt- och diskmedel.
  • Försök köpa miljömärkta varor, titta efter Bra Miljöval, Svanen och EU-blomman.
  • Lämna kemikalier och lösningsmedel till återvinningscentral eller miljöstation.
  • Lämna överblivna mediciner till apoteket, inte till avloppet eller soptunnan.
  • Torka bort överflödigt matfett med hushållspapper före disk.
  • Släng skräp som tops, bindor och kondomer i soppåsen, inte i toaletten.

Oljor, lösningsmedel, målarfärgsrester, fotokemikalier, bekämpningsmedel, starkt sura eller starkt alkaliska vätskor får aldrig tillföras avloppet. Detta beror på att en stor del av reningen av avloppsvattnet sker i de biologiska behandlingsstegen där reningsarbetet utförs av olika naturligt förekommande mikroorganismer, främst bakterier, som kommer in via avloppsvattnet och som sedan förökar sig. För att bakterierna ska klara av att rena vattnet, krävs en giftfri miljö.

Överblivna mediciner som spolas ner i toaletten kan inte brytas ner fullständigt i reningsverket. Detta innebär att små mängder mediciner kommer ut i naturen. De kan ge genetiska skador och sänka immunförsvaret hos fiskar och organismer som lever i de vattendrag, sjöar eller hav som tar emot det renade avloppsvattnet. Överblivna mediciner ska lämnas till apoteket.

I rensgallren, som tar emot inkommande vatten, fastnar olika saker som leksaksbilar, tabletter av olika slag, kalsonger, sprutor, tops, bindor, tamponger, kondomer och hårstrån. Vissa saker kan ju av misstag spolas ner, men de orsakar ändå många gånger problem, framför allt i våra pumpar som sätts igen.

Stopp i avloppsrören kan också bero på stekfett och oljor av olika slag. När fett och olja kommer ner i avloppsrören, stelnar det och kan till slut orsaka en propp på insidan av rören.