Kontakta oss på Vakin

Vi är redo att svara på dina funderingar om vatten, avlopp, avfall och återvinning.

Använd gärna våra e-tjänster , som är tillgängliga dygnet runt. Om du inte hittar det du söker kan du ställa en öppen fråga till oss genom vårt kontaktformulär.

E-post: kundservice@vakin.se

Telefon: 090-16 19 00

Telefontid vardagar: 08:00–14:00

Postadress: Box 4038, 904 02, Umeå

Besöksadress: Övägen 37, Umeå
Visa på karta

Skriv ut

Hållbar vattenanvändning

Under de senaste åren har allt fler kommuner fått problem med vattenbrist, eller nått sin maxkapacitet, när invånarna vattnar gräsmattor och fyller pooler varma dagar. Klimatförändringar tillsammans med nationella och globala krav gör att vi måste använda vatten på ett hållbart sätt.

Framöver kan vi räkna med ett varmare somrar. Vi måste vara beredda på längre torrperioder men också fler häftiga skyfall. Under den varma perioden på året, då växterna frodas, tar de upp mycket vatten. En förlängd växtsäsong gör därför att den mängd regnvatten som silas ner i marken och bildar grundvatten minskar.

Vi är många som delar på vattnet

Vattnet ska räcka till många; människor, industri, jordbruk, djur och natur. När många använder vatten samtidigt blir belastningen hög på våra vatten- och avloppssystem. Vattenverken kan få svårt att hinna producera vatten i samma takt som det används, och då sjunker trycket i kranarna. I Sverige använder vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dag. Om alla skulle minska sin vattenförbrukning med 10 liter vatten per dag skulle vi tillsammans spara flera miljoner liter vatten.

Vårt sätt att leva påverkar dricksvattnet

Att rena dricksvatten är en avancerad process för framställning av ett livsmedel. Vi använder vattnet en kort stund innan det går vidare i kretsloppet. Vi måste värna om det vatten vi har, tänka på hur vi använder det vatten som kommer i kranen och vad vi släpper ut i avloppet och hur vi påverkar miljön.

Det är enkelt att spara vatten

Mer än hälften av allt vatten vi använder går åt till personlig hygien. Om du stänger av kranen när du borstar tänderna och väljer dusch istället för bad, så är du med och sparar på vår allra viktigaste naturresurs. Här kommer några smarta tips för en hållbar vattenanvändning:

  • Vattnet från en droppande kran motsvarar 11 fyllda badkar på en månad. Det är vatten som droppar bort helt i onödan. Kolla din kran och byt packning om den läcker, så är du med och sparar på vår allra viktigaste naturresurs.
  • En tvättmaskin drar ungefär 50 liter vatten vid en enda tvätt, oavsett om den är full eller halv. Genom att tvätta smart sparar du på vattnet.
  • Att spola länge i kranen för att få kallt vatten drar många liter i onödan. Genom att ha en karaff i kylskåpet har du alltid tillgång till kallt, gott kranvatten.
  • Växter gillar regn. Samla regnvatten i en tunna och vattna med kanna, så sparar du på vattnet. Vattna tidig morgon, sen kväll eller på natten så att inte vattnet dunstar bort.

Du hittar fler vardagstips och vattenfakta på vår Youtube-kanal. Länk till annan webbplats.

Faktaruta - Om Hållbar vattenanvändning

VA-bolag i Sverige, samt branschorganisationen Svenskt Vatten, Länk till annan webbplats. har gått samman och tagit fram ett gemensamt kommunikationsmaterial för hållbar vattenanvändning. Materialet innehåller tips och fakta och är tänkt att användas för att öka kunskapen om vatten och hur vi hushåller med vårt vatten.