Kontakta oss på Vakin

Vi är redo att svara på dina funderingar om vatten, avlopp, avfall och återvinning.

Använd gärna våra e-tjänster , som är tillgängliga dygnet runt. Om du inte hittar det du söker kan du ställa en öppen fråga till oss genom vårt kontaktformulär.

E-post: kundservice@vakin.se

Telefon: 090-16 19 00

Telefontid vardagar: 08:00–14:00

Postadress: Box 4038, 904 02, Umeå

Besöksadress: Övägen 37, Umeå
Visa på karta

Skriv ut

Sortera dina sopor

Dina sopor är inget skräp. Var du lägger dina sopor har betydelse. Rätt sorterat blir ditt avfall en värdefull resurs som används till nya produkter eller energi. Dina sopor kan också innehålla farliga ämnen som måste sorteras ut för att skydda människor och miljö. Dina val gör skillnad och sätter spår i framtiden.

Källsortering hemma

Källsortering innebär att sortera där avfallet uppkommer. Att sortera ut avfall som inte hör hemma i soppåsen och i stället lämna dem på rätt ställe. Exempel på sådant avfall är förpackningar, tidningar, batterier, farligt avfall och mediciner. Börja först med att fråga dig om det du inte längre behöver kan vara användbart för någon annan. Då är det bättre att det går till återbruk än återvinning eller förbränning.

Genom att källsortera hushållsavfallet bidrar vi till en bättre miljö. En stor del av materialet återvinns och på så sätt sparas råvaror. Farligt avfall tas omhand på ett sätt så att det inte förorenar vår miljö.

Läs våra smarta tips om hur du kan minska mängden avfall!

Chansa aldrig med vad du lägger i soppåsen

Farligt avfall är viktigast att sortera ut ur soppåsen – batterier, lösningsmedel, färg- och lackrester, olja och andra kemikalier med mera. Hamnar det fel kan det skada både människor och miljö.

Släng aldrig avfall du är osäker på i soppåsen utan lämna in det på närmaste återvinningscentral. Där finns kunnig personal som du kan fråga. På våra sidor här kan du läsa mer om hur du ska sortera och de olika materialslagen.

Tack för att du sorterar ditt avfall. Tillsammans bygger vi det hållbara samhället.

Visste du att sortering inte är något man kan välja bort?
Du är skyldig att sortera förpackningar och tidningar och elavfall, enligt avfallsförordningen (2011:927) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..