Kontakta oss på Vakin

Vi är redo att svara på dina funderingar om vatten, avlopp, avfall och återvinning.

E-post: kundservice@vakin.se

Telefon: 090-16 19 00

Telefontid vardagar: 08:00–14:00

Postadress: 901 84, Umeå

Besöksadress: Övägen 37, Umeå
Visa på karta

Skriv ut

Förpackningar, tidningar och returpapper

För en del avfall som förpackningar och tidningar gäller producentansvar, vilket betyder att den som tillverkat varan ansvarar för att ta hand om den när den slängs. Förpackningar och tidningar ska du sortera ut och lämna på en återvinningsstation. Vi har även behållare för förpackningsinsamling på våra återvinningscentraler.

Förpackningar av olika materialslag

Vad räknas som förpackningar?

Alla produkter, oavsett material, som används för att innehålla, skydda, hantera, leverera och presentera en vara klassas som förpackningar. Förpackningar som består av flera material sorteras som det den består mest av, om det inte går att separera. Som exempel sorteras tomma läkemedelskartor och chipspåsar som plast även om de innehåller en liten del metall.

Förpackningar samlas in på återvinningsstationer. Det är Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB Länk till annan webbplats. som ansvarar för att tömma dem och återvinna förpackningarna.

Vi vill att du enkelt ska kunna lämna allt på samma ställe. Därför finns förpacknings- och tidningsinsamlingens behållare även på Vakins återvinningscentraler.

Exempel på hur de olika materialslagen sorteras:

Metallförpackningar: Konservburkar, tuber, kapsyler, lock av metall. Dryckesburkar utan pant etc.

Pappersförpackningar: Pasta- och flingpaket, mjölk- och juiceförpackningar, sockerpåsar, hundmatsäckar, pappersbärkassar, kartonger etc.

Plastförpackningar: Plastbärkassar, plastpåsar, plasttuber, plastfolie. Innerpåsar i t.e.x. muslipaket. Plastflaskor- och burkar. Chipspåsar, frigolit, tråg till kött, disk och frukt.

Glasförpackningar: Flaskor och burkar av glas. Sortera och lämna ofärgade och färgade glasförpackningar var för sig. Observera, trasigt porslin, dricksglas etc får inte lämnas bland glasförpackningar.

Tidningar och andra trycksaker: Dags- och veckotidningar, tidsskrifter, kataloger, reklamblad, broschyrer, skriv- och ritpapper samt pocketböcker.

Från återvinningsstationen körs materialet till uppsamlingsställen. Där samlas större mängder innan transporten går vidare till sorteringsanläggningar och/eller återvinningsanläggningar för att bli nya förpackningar och produkter.

Visste du att:
Glas är outslitligt och kan återvinnas hur många gånger som helst. Glas som en gång färgats går aldrig att få ofärgat igen. Därför är det viktigt att du inte blandar färgat och ofärgat glas.

 

Metaller kan återvinnas hur många gånger som helst. Att producera stål och aluminium från förpackningar spar mellan 75 och 95% av energin som behövs för att framställa metallerna från malm.