Kontakta oss på Vakin

Vi är redo att svara på dina funderingar om vatten, avlopp, avfall och återvinning.

E-post: kundservice@vakin.se

Telefon: 090-16 19 00

Telefontid vardagar: 08:00–14:00

Postadress: 901 84, Umeå

Besöksadress: Övägen 37, Umeå
Visa på karta

Skriv ut

Grovavfall

Grovavfall är avfall från hushållen som är tungt och skrymmande eller som inte ska lämnas i soptunnan - en trasig möbel, cykel, stekpanna eller spade. Det kan du lämna på en återvinningscentral. Tänk på att det du inte behöver kan ha ett värde för någon annan. Att sälja, byta, dela, ge bort, återbruka eller låna är ett bra val för miljön.

Vad räknas som grovavfall?

Grovavfall är avfall som är tungt och skrymmande eller är olämpligt att lägga i soptunnan. Lämna det på en bemannad återvinningscentral om inte din fastighetsägare erbjuder den tjänsten. Grovavfallet sorteras och återvinns, till material till nya produkter, eller värme och energi.

Exempel på grovavfall: Trasiga möbler, barnvagnar, cyklar, träavfall, järn- och metallskrot, porslin och kakel med mera.

Ditt skräp kan vara någon annans fynd
Är det du inte längre behöver helt och fortfarande fungerar är det bättre att lämna det för återbruk. Då kan någon annan få glädje av prylen. Vi har återbruksinlämning på våra stora återvinningscentraler. Det finns också second hand-butiker och organisationer som hämtar dina återbruk utan kostnad. Du kan också sälja eller ge bort din pryl på nätet eller via annons.

Hämtning av grovavfall

Som fastighetsägaren kan du mot en kostnad beställa hämtning hos Vakin. Märk avfallet med ”Grovavfall”, namn och adress, samt ställ upp det så att det framgår att det är grov- eller trädgårdsavfall. Hämtning sker inom 17 dagar. Kostnaden för detta varerar beroende på vilken kommun du bor i.

  • Vi hämtar endast en mindre mängd trädgårdsavfall (6 säckar – cirka en kubikmeter).
  • Elavfall (som dammsugare, kylskåp och lampor) ingår inte i vår hämtservice. Här gäller producentansvaret. Vid köp av nya vitvaror och elprodukter erbjuder vissa butiker bortförsel av de gamla från ditt hem.