WINNOVATORS

Vi ger eSwatini

VATTEN

HJÄLP OSS ATT HJÄLPA

Donera pengar till vår utmaning

Du kan donera på flera sätt.
Via vår insamlingssida Länk till annan webbplats.
Swish: 123 694 2833
BG 900-1629, märk gåvan "Winnovators"

Hjälp oss att sprida kunskap om WaterAid

Organisationen WaterAid förändrar liv, genom rent vatten, sanitet och hygien.
Läs mer om deras arbete här. Länk till annan webbplats.

Värna om vårt livsviktiga vatten

Vi har god tillgång till rent vatten. Det ska vi vara rädda om och aldrig ta för givet.

Foton: eSwatini/WaterAid/Nyani Quarmune/Panos

3 FAKTA OM UTMANINGEN

01.

Vart är vi på väg?

ESwatini är ett litet land som gränsar till Sydafrika och Mozambique. Landet har 1,3 miljoner invånare och fyra klimatzoner. Den torraste delen kallas Lowveld och det är där vår utmaning finns. En av tre människor i eSwatini har inte tillgång till rent vatten och två av fem har inte tillgång till toalett.

02.

Ka-Ben behöver hjälp.

Vårt lag kommer att arbeta med byn Ka-Ben, som är drabbad av klimatförändringar. De sista 15 åren har antalet dagar med en temperatur över 35 grader ökat med 12%. Under de första månaderna av den viktiga regnperioden har nederbörden minskat med 50%. Torka och förlorade skördar ökar fattigdomen.

03.

Utmaningen.

Tack vare WaterAid har byn Ka-Ben fått ett litet vattensystem där byborna kan få rent vatten mot betalning. Produktionen räcker inte till för minimibehovet 25 liter per person och dygn och många bybor har inte råd att betala avgiften. Vår utmaning blir att optimera produktionen så att den räcker till bybornas behov.
I september 2019 ska vi presentera vår idé.

Vår tekniska lösning

För att kunna lösa uppgiften att öka vattenproduktionen i byn, fick vi tänka bort allt vi normalt har tillgång till - datorer, grävmaskiner, ja till och med el. Vi valde en enkel lösning där byns vattenpump får hjälp, av en mindre pump i en underjordisk cistern, så att vattnet pumpas i två steg.
Detta ökar effektiviteten rejält - med ca 60%.

Team Rimfrost tar sig an utmaningen

Vakins lag, Team Rimfrost, består av 8 medarbetare från olika avdelningar:

Urban Larsson, gruppledare Teknik
Sara Boström, processingenjör
Sven Thunell, produktionschef VA
Cecilia Bergstén, HR-strateg
Elin Wikman, Controller (saknas på bilden)
Malin Edin, miljöingenjör
Mikael Långström, processingengör
Elin Bäckman, kommunikatör

Tillsammans kommer vi att tackla Winnovators utmaning och samtidigt utvecklas som team och medarbetare.

Kontaktperson: Elin Bäckman, elin.backman@vakin.se

Vi har nått vårt insamlingsmål!

Tack till alla som på olika sätt bidragit till vår insamling! 15 september hade vi samlat in 118 000 kr till WaterAid och eSwatini. För att nå vårt insamlingsmål genomförde vi flera aktiviteter - vi sålde biltvättbiljetter, blomsterfröer, fotokonst och grillade hamburgare. Under Umeå Smakfestival agerade vi miljöguider vid miljöstationerna och hjälpte besökarna att sortera, mot att vi fick skänka panten till WaterAid. Vi erbjöd även föreläsningspaket till våra samarbetspartners mot en donation till WaterAid. Nedan kan du se vilka företag som varit med i insamlingen.

Tillsammans hjälper vi eSwatini att få mer vatten

Stort tack till alla privatpersoner och företag som bidragit till vår WaterAid-insamling. Tack vare er får fler nära till vatten.

OK Västerbotten Länk till annan webbplats. - donerade biltvättbiljetter som vi fick sälja till förmån för WaterAid. Vi fick också stå utanför en OKQ8-mack och informera om miljöfördelarna med att tvätta på automattvätt.

Nolia Trädgård Länk till annan webbplats. - gav oss bästa platsen utanför entrén till Norrlands största trädgårdsmässa. Där sålde vi fröer till förmån för WaterAid. vi informerade också om hur du kan klimatanpassa din trädgård.

Dåva Dac Länk till annan webbplats. -Dåva Deponi och avfallscenter har stöttat vår Wateraidinsamling. Dåva Dac arbetar med omhändertagande av avfall, från behandling och återvinning till deponering.

Umeå Mark & VA Länk till annan webbplats. utför markarbeten och VA-arbeten. Tack vare er får byn i eSwatini närmare till vatten!

Rekryterings- och utvecklingsföretaget Vedea AB Länk till annan webbplats. har donerat till insamlingen. De arbetar med chefs- och specialistrekryteringar, samt team- och ledarutveckling.

Allmiljö AB Länk till annan webbplats. har donerat till vår insamling. De arbetar med avfallshantering, återvinning och transporter och samlar in hushållsavfall i flera kommuner.

Link Arkitektur AB Länk till annan webbplats. arbetar inom arkitektur, inredningsarkitektur och stadsbyggnad, alltid med hållbarhet i fokus. De har valt att stötta Team Rimfrost och WaterAid.

Den norrländska HR-byrån ImpHRove Länk till annan webbplats. erbjuder råd och praktisk hjälp i personalfrågor. De har även donerat till WaterAids arbete i eSwatini.

Umeå Smakfestival Länk till annan webbplats., en hållbar festival med temat "Gott i både hjärta och mage". De ger oss plats för insamling under årets smakfestival.

Gullers Grupp Länk till annan webbplats. är en byrå för samhällsaktörer med samhällsfrågor och -kommunikation i fokus. De har också lämnat ett bidrag till WaterAid och eSwatini.

Bimac Länk till annan webbplats.utför tjänster inom mark och anläggning, till exempel markarbeten, anläggning och VA-arbeten. Tack vare deras bidrag kommer WaterAid att kunna hjälpa fler att få rent vatten.

AdviceU Länk till annan webbplats. arbetar med IT-upphandling, projektledning och verksamhetsförändring. De har också valt att stötta vårt eSwatini-projekt.

Times Kitchen Länk till annan webbplats. levererar ofta god mat till våra utbildningar och konferenser. De gör också gott genom att stötta vårt Winnovators-projekt.

Zprofil Länk till annan webbplats. är en profilbyrå och ett presentreklamföretag som kan kläder och giveaways. Vi är tacksamma för ert bidrag till WaterAid!

Så långt borta, ändå så nära...

Team Vakin är en stolt representant för Sverige, staden Umeå och vårt företag, Vakin. Nära polcirkeln, med långa kalla snöiga vintrar och ett överflöd av vatten, är vi verkligen långt ifrån de länder som behöver WaterAid.

Trots skillnaderna är vatten också viktigt i våra liv, och vi bör aldrig ta det för givet. Vi kommer att använda hand, hjärna och hjärta för att hjälpa till att lösa det problem som Winnovators presenterat för oss.

I gengäld kommer Winnovatorsprogrammet att öka vattenmedvetenheten i vårt lokalsamhälle. Vi vill att människor ska bry sig om och ta hand om sitt vatten.

Hjälp oss att nå vårt insamlingsmål!

Team Rimfrost finns på Twitter, här kan du följa vår utmaning: på Twitter. Länk till annan webbplats.

Under våren och sommaren kommer vi att synas på platser i Umeå där många samlas.
Vi tar med en dunk, så att du kan känna hur det känns att bära på 20 liter vatten.
Visst är det lyx med vatten i kranen? Tillsammans värnar vi om vårt vatten.

Vakin ansvarar för vatten, avlopp, avfall och återvinning på uppdrag av Umeå och Vindelns kommuner. Tillsammans. För en hållbar livsmiljö.