Kontakta oss på Vakin

E-post: kundservice@vakin.se

Telefon: 090-16 19 00

Telefontid vardagar: 08:00–15´4:00

Fler kontaktuppgifter

Här hittar du poesibrunnslocken

Poesibrunnslocken från 2022 är på plats i Umeå, Vindeln och Nordmaling. Vi har tolv brunnslock med poesi i Umeå, två i Vindeln och en i Nordmaling. Kartorna visar var du hittar dessa.

Poeten Mariam Naraghi har skrivit dikten som gjutits på poesibrunnslocken 2022.

Så här lyder hennes dikt:
Näckrosbladen guppar,
axel mot axel i svallvågorna.
Som om de jobbar på börsen
och vi är pengarna,
vars riktning de ska förutse.

Paddelbladet, verkligare under
vattenytan, trycker båten framåt.
Du vet inte vart vi ska
och hjälper mig dit.


Här hittar du kartorna, som visar var poesibrunnslocken är utlagda, i ett lite större format:

Karta Umeå Pdf, 644 kB.
Karta Vindeln Pdf, 573.2 kB.
Karta Nordmaling Pdf, 744.1 kB.

 

För Vakin är det här ett bra sätt att uppmärksamma den dolda men livsviktiga infrastrukturen under marken.


Om årets brunnslockspoet
2023 års brunnslockspoet heter Ann Jäderlund och hennes dikt kommer också att gjutas in i brunnslock som läggs ut på gator och torg runtom i Sverige och även i Umeå, Vindeln och Nordmaling.

Så här lyder hennes dikt:

Ljud inifrån
Hoppet ifall det hör
Själva blåsten öppnar jorden
Livslängden nere i jorden
Det kan vara havet som rör sig
Det kan vara vattnet som ännu lever

Om Ann Jäderlund
Ann Jäderlund är född 1955 och bosatt i Stockholm. Hon debuterade 1985 med diktsamlingen Vimpelstaden och har sedan dess givit ut nio diktsamlingar och två barnböcker. 2022 kom samlingsvolymen Dikter 1985-2019. Hon har även översatt dikter av Emily Dickinson. Hon är flerfaldigt prisbelönt och har bland annat fått De nios stora pris, Aftonbladets kulturpris, Gerard Bonniers lyrikpris, Bellmanpriset och Sveriges Radios lyrikpris.

Fakta om brunnslockspoesi
Idén med brunnslockspoesi föddes 2018 då Göteborgs Stads jubileumssatsning Rain Gothenburg fick möjligheten att göra något på de brunnslock som gjuts och läggs ut i staden.

 

Brunnslockspoesi tar poesin till gatan och skapar samtidigt medvetenhet om den dolda infrastrukturen under mark. En infrastruktur som ger oss rent vatten och som transporterar bort både regnvatten och avloppsvatten för att renas och slutligen hamna i våra sjöar och hav.

 

Brunnslockspoesin har nu etablerat sig och sprids vidare ut i Sverige. Förutom Göteborg anslöt sig under 2021 även VA SYD – som omfattar kommunerna Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö i Skåne. Förra året, 2022, gick Vakin med Umeå, Vindelns och Nordmalings kommuner och även Uppsala Vatten med i Brunnslockspoesin.

 

Det är femte året som en brunnslockspoet utses för att skriva en dikt där inspirationen är kopplad till regn. Tidigare Brunnslockspoeter är Lina Ekdahl (2019), Gunnar D Hansson (2020) som valde att kliva åt sidan för att lyfta fram Anna Greta Wide, Malte Persson (2021) och Mariam Naraghi (2022).