Kontakta oss på Vakin

E-post: kundservice@vakin.se

Telefon: 090-16 19 00

Telefontid vardagar: 08:00–15´4:00

Fler kontaktuppgifter

Toaletten, ingen sopkorg!

19 november uppmärksammas världstoalettdagen. Vakin vill särskilt belysa att toaletten inte är någon sopkorg.
– I toaletten ska man endast spola ner kiss, bajs och toapapper, säger Walter Jonasson, Underhållschef vid Vakin.

19 november firas Världstoalettdagen!

Avloppsstopp ställer till problem för den som drabbas av översvämning i sitt hem. Ofta beror avloppsstopp på att man spolat ner sådant som inte ska spolas ner i avloppet.
-Oavsett om avloppsstoppet är inne på någons tomt eller ute i gatan så beror de flesta avloppsstoppen på att det spolas ner matfett, tamponger, hår och våtservetter. Alltså saker som inte hör hemma i avloppet, säger Walter Jonasson.

Avloppsstopp är kostsamma, varje år spenderar Vakin miljontals kronor på avloppsstopp och det är en kostnad som enkelt hade gått att undvika. Ett stopp kostar för Vakin i medel cirka 10 000 kronor att åtgärda. Varje år rycker personal från Vakin ut, oavsett tid på dygnet, på mer än 300 avloppsstopp.
-Det blir snabbt mycket pengar på något som hade gått att undvika genom att kasta skräp i sopkorgen och endast spola ner kiss, bajs och toapapper i toaletten, avslutar Walter Jonasson.

Om Världstoalettdagen
Den 19 november varje år är det Världstoalettdagen. Dagen instiftades av World Toilet Organization 2001 och är sedan 2013 en officiell FN-dag. Dagen uppmärksammar att 3,6 miljarder av världens befolkning lever utan toaletter, vilket bidrar till att försämra deras hälsa och förorena miljön. I dag är det fortfarande över 400 miljoner människor som uträtta sina behov utomhus i naturen utan någon som helst sanitet. Varje dag dör cirka 1000 barn under 5 år på grund av otjänligt vatten samt bristfällig sanitet och hygien.