Kontakta oss på Vakin

Vi är redo att svara på dina funderingar om vatten, avlopp, avfall och återvinning.

E-post: kundservice@vakin.se

Telefon: 090-16 19 00

Telefontid vardagar: 08:00–14:00

Postadress: 901 84, Umeå

Besöksadress: Övägen 37, Umeå
Visa på karta

Skriv ut

Latrinkärl och utedass - Umeå kommun

Det finns två storlekar på latrinkärl till försäljning på alla våra återvinningscentraler. En mindre på 23 liter (höjd 31,5 cm och diameter 40 cm) och en större på 37 liter (höjd 43 cm och diameter 40 cm). De kostar 450 kr/st som faktureras eftersom vi inte har kontanthantering på återvinningscentralerna. I priset ingår latrinkärlet, mottagning/inlämning och behandling.

Det fyllda latrinkärlet lämnas in på närmaste återvinningscentral. Fråga personalen på plats om hjälp.

Vad ska läggas i latrinkärlet?
Latrinkärlen skall endast användas till latrin i form av urin, avföring och toalettpapper, alltså detsamma som får spolas ned i vanlig vattentoalett. Felaktigt innehåll i kärlen ställer till problem för personalen som arbetar med tömningen, reningsverkets processer och inte minst vår miljö!

Vad ska inte läggas i kärlet?
Felaktigt innehåll i kärlen kan fastna i tömningsmaskinen eller när latrinen pumpas in i reningsverket. Plastpåsar och plastsäckar ska inte användas eller läggas i latrinkärlen!

Eftersom det är svårt att hantera latrin som innehåller t ex plast kommer kostnaderna för hanteringen att öka - vilket i slutändan gör latrinhanteringen dyrare. Med andra ord är rätt sortering av avfallet bra för både dig och miljön!

Latrinkärlen töms i en mobil tömningsmaskin, så att latrinen kan tas omhand separat från kärlen. Latrinen sugs därefter ur maskinen med slamsugningsbil och körs till Öns avloppsreningsverk för omhändertagande. Därför är det av yttersta vikt att det är enbart latrin i kärlen. Kärlen spolas sedan ur, samlas i container och körs till avfallsförbränning.

Hämtning av latrinkärl
Hämtning av godkända latrinkärl kan beställas mot en fast avgift på 475 kr och 60 kr/kärl och sker inom 17 dagar vid fastigheten.

Hantering av icke godkända latrinkärl 625 kr/st

Är du osäker på om kärlet håller tätt under transport så ställ det inuti en plastsäck som tas av vid inlämningen av kärlet. Kärlet kan även ställas i plastbalja eller papplåda för att stå stadigt.