Nya regler för förpackningsinsamling
För att öka materialåtervinningen, minska mängden förpackningar som hamnar i soppåsen och göra insamling smidigt för alla, har regeringen infört nya regler för hur förpackningar ska samlas in.
En tredjedel av soppåsen består av förpackningar som istället hade kunnat återvinnas.
Kommunalt insamlingsansvar av förpackningar
Sedan 1994 har företag som tillverkar förpackningar varit ansvariga för både insamling och återvinning. Nu ändras detta – företagen ansvarar fortfarande för att återvinna förpackningarna, men det blir kommunernas uppgift att samla in dem från hushållen. Förändringarna gäller förpackningar av papper och kartong, plast, metall samt färgat och ofärgat glas.
Det finns fördelar med de nya reglerna. Nu kan insamlingen av förpackningar samordnas med hämtning av annat avfall. Det gör det enklare att nå lokala mål och EU-mål för materialåtervinning.
Vad händer och när?
Vad är fastighetsnära insamling?
Fastighetsnära insamling (FNI) innebär att vanliga förpackningar ska kunna sorteras på eller i nära anslutning till fastigheten.
Vad innebär förändringen för hushållen?
Insamling från villor/småhus
Dagens sophämning med grön och brun tunna behöver kompletteras med möjlighet att samla in förpackningar. Hur detta ska fungera är under utredning.
Insamling från flerbostadshus och samfälligheter
Från och med 2027 ska alla hushåll kunna sortera förpackningar nära bostaden. Det innebär att flerbostadshus, bostadsrättsföreningar och samfälligheter som inte har sortering av förpackningar inom fastigheten behöver ordna sådan möjlighet.
Vad händer med återvinningsstationerna?
Återvinningsstationer för förpackningar och tidningar som finns i våra kommuner kommer tills vidare att finnas kvar. Med fastighetsnära insamling kan återvinningsstationerna delvis få en ny roll.
Vad gäller för verksamheter?
Samlokaliserade verksamheter
Det kommunala insamlingsansvaret gäller även insamling av förpackningar från samlokaliserade verksamheter. Det kan handla om en restaurang eller butik i ett flerfamiljshus som slänger sitt avfall i samma tunnor som de boende och inte har ett eget avfallsabonnemang. De kan välja kommunen som ansvarig för insamlingen av förpackningsavfallet genom att göra en anmälan till miljö och hälskosydd i sin kommun.
Övriga verksamheter
Andra verksamheters förpackningar är inte kommunalt ansvar. Verksamheter kan läsa mer på Näringslivets producentansvars webbplats, npa.se
Kontakta oss på Vakin.
Telefon: 090-16 19 00
Telefontider: Måndag: 08:00–15:00 Tisdag - Fredag: 08:00–12:00
Fler kontaktvägar till Vakin