Konstverk lyfter dolda kopplingar
Curiosum har färdigställt ett 150 kilo tungt konstverk som nu finns att ta del av på tre ställen i Umeå: hos Vakin, på Curiosum och på Umeå Energicentrum i Klabböle. Det visar hur Umeå hänger ihop – under marken. Under arbetets gång har vi lärt oss mycket om varandras verksamheter och nu hoppas vi att fler intresserar sig för det som finns under oss och som gör att Umeå fungerar, säger Katarina Lindgren Weibring på Umeå Energi.
Konstverket som lyfter dolda kopplingar och visar hur Umeå hänger ihop - under marken.
Innan pandemin bröt ut föddes idén om att Vakin, Umeå Energi och Curiosum skulle skapa något som visar hur verksamheterna är sammankopplade. Fyra år senare är konstverket klart. Det visar hur verksamheterna hänger ihop och hur infrastrukturen under marken skapar förutsättningar för livet i Umeå.
- Det har varit ett roligt men svårt projekt att få ihop. Tre verksamheter och önskemål som ska få plats på en och samma yta. Vi har använt ovansidan för att visa de olika anläggningarna och undersidan till att lyfta fram hur ledningar och rör binder ihop infrastrukturen under marken, säger Jonas Olsson på Curiosum, som byggt konstverket med kollegorna Magnus Lindgren och Catharina Carlsson.
Umeå Energi invigde sitt konstverk i juni, i samband med att Umeå Energicentrum öppnade för säsongen.
- Det är ett välkommet tillskott till Energicentrum, som förstärker den pedagogiska och lekfulla inriktning vi har där.Det är ett välkommet tillskott till Energicentrum som förstärker den pedagogiska och lekfulla inriktning vi har på anläggningen. Genom att beskåda konstverket kan besökarna skapa en överblick och förstå hur vår verksamhet förser umeåborna med el och värme samt hur samspelet med övriga samhällsaktörer ser ut, fortsätter Katarina Lindgren Weibring på Umeå Energi.
På Vakin används konstverket framför allt vid studiebesök för att visa hur de olika anläggningarna hänger ihop. Ledningar från vattenverket och vattentornet leder vidare till villor och lägenheter. Där tar avloppsledningar vid som i sin tur leder vattnet via en pumpstation till reningsverket och vidare ut i älven.
- Konstverket är en perfekt samlingsplats för våra besökare innan vi går i väg och besöker reningsverket. Vi kan visa vattnets och avfallets väg genom samhället för eleverna, berättar Johanna Cory, kommunikatör hos Vakin.
- Det har varit en lärorik process att skapa konstverket tillsammans och vi har lärt oss mycket om varandras verksamheter. Slutresultatet sträcker sig därför längre än till själva konstverket, eftersom vi i dag har större förståelse för varandras verksamheter och därmed ett närmare samarbete, säger Jonas Olsson på Curiosum.