Kontakta oss på Vakin

E-post: kundservice@vakin.se

Telefon: 090-16 19 00

Telefontid vardagar: 08:00–15´4:00

Fler kontaktuppgifter
Skriv ut

Flytande matfett och matolja

Privatpersoner kan lämna matfett och matolja på återvinningscentralen och snart på utvalda återvinningsstationer. Fettet samlas in i särskilda insamlingsskåp och återvinns till biobränsle.

Var kan jag lämna flytande matfett och matolja?

Insamlingsskåp för matfett hittar du på våra återvinningscentraler och vissa återvinningsstationer i Umeå.

Så här lämnar du flytande matfett och matolja

Häll fettet i en förpackning som går att försluta, till exempel en plastflaska eller pappersförpackning. Lägg den förslutna förpackningen i insamlingsskåpet. Små mängder matfett kan precis som tidigare kastas i matavfallspåsen eller soppåsen och bli biogas eller energi. Det viktiga är att hålla avloppet fritt från fett.

Vad händer med avfallet?

Matfettet hämtas av ett företag och används som råvara för biodiesel. Förpackningarna återvinns och eventuella matrester i fettet rötas till biogas.

Insamling av matfett från verksamheter

Verksamheter får inte lämna fett på våra återvinningsstationer eller återvinningscentraler. De kan antingen installera en fettavskiljare eller få det hämtat av en godkänd entreprenör. Läs mer: Matavfallsinsamling för verksamheter

Hållbara tips!

Matfett och matolja som hälls ut i vasken blir med tiden fettproppar som är dyra och svåra att reparera. Samla istället in det med oss så kan fettet göra nytta istället för skada!

Relaterade e-tjänster