Kontakta oss på Vakin

E-post: kundservice@vakin.se

Telefon: 090-16 19 00

Telefontid vardagar: 08:00–15´4:00

Fler kontaktuppgifter
Skriv ut

Matavfallsinsamling för verksamheter

Matavfall är matrester från tallriken i restaurangen, personalens lunchrum eller matavfall från livsmedelsbutiker. Matavfall och flytande fett ska separeras från sina förpackningar och sorteras separat.

Krav på insamling av matavfall

För verksamheter i Umeå, Vindelns och Nordmalings kommun är det obligatoriskt att sortera ut matavfall. Insamlat matavfall blir till biogas. Vid matavfallsinsamling behöver du ett avfallsabonnemang hos Vakin som inkluderar brun tunna. Om du saknar abonnemang idag så behöver du kontakta kundservice.

Längre ner på sidan hittar du information om särskilda krav och undantag för vissa verksamheter.

Kontaktformulär till kundservice

Sortera matavfall och förpackning var för sig

När du sorterar matavfall, till exempel mejerivaror, grönsaker eller bröd, behöver du tömma förpackningen och återvinna den. Verksamheter behöver ordna förpackningsinsamlingen själva med valfri entreprenör. Näringslivets producentansvar (NPA) har mer information om vad som gäller vid förpackningsinsamling för verksamheter.

NPA.se | Lämna förpackningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Matavfallspåsar för verksamheter

Du ska använda godkända papperspåsar till matavfallet (avsedda för matavfallsinsamling), som du sen lägger i bruna tunnan. Du får inte använda påsar av plast, bioplast eller majsstärkelse. Använd påshållare, så att påsen ventileras, då håller den bättre. Verksamheter kan beställa matavfallspåsar från Vakin. De finns i tre storlekar, 9 liter, 22 liter och 45 liter. Du beställer enklast med vårt beställningsformulär.

Du kan även beställa direkt från leverantören eller använda en annan papperspåse som är godkänd för matavfall. Exempel på leverantörer:

Använd i första hand Vakins matavfallspåsar. De är anpassade för matavfall och är tåligare än de som finns i fruktdisken i mataffärer. Fruktpåsar av papper från matbutiker får användas till matavfall om de är godkända för användning i biogasanläggning. För att uppfylla kraven ska påsen vara märkt med någon av dessa symboler:

Komposterbar (Certifierad enligt EN13432)

Godkänd för kontakt med livsmedel enligt (EC) No 1935/2004

Vill du som butik vara ett utlämningsställe för Vakins matavfallpåsar? Kontakta kundservice.

Särskilda krav och undantag

Även om alla verksamheter har krav att samla in matavfall så kan det finnas särskilda krav eller undantag som gäller din verksamhet.

Från och med 1 januari 2024 ska alla verksamheter sortera ut och återvinna olja som går att äta, exempelvis matolja, matfett och spillfett från annat avfall. Två sätt att lösa insamlingen är att antingen installera en fettavskiljare eller samla in fettet i behållare som sedan hämtas av en godkänd entreprenör.

För närvarande är Ragn-Sells den enda godkända entreprenören för denna tjänst. Om du önskar att anlita Ragn-Sells för insamling av fett, kan du kontakta dem direkt. Mer information och kontaktuppgifter finns tillgängliga på deras webbplats: www.ragnsells.se Länk till annan webbplats..

Här kan du läsa mer om installation och anmälan av fettavskiljare.

Livsmedelsbutiker ska som andra verksamheter anmäla och sortera ut matavfall. Under en begränsad period är matavfall med animaliskt innehåll (från djur) undantaget. Anledningen är att sådant avfall har krav på efterhantering som ännu inte är klar i Umeå, Vindeln och Nordmalings kommuner.

Tills vidare ska därför matavfall med animaliskt innehåll sorteras som restavfall. Vi uppdaterar informationen när det finns en lösning för efterhanteringen.

Exempel på matavfall med animaliskt innehåll är:

  • Kött, fisk och fågel
  • Ägg och produkter som innehåller ägg
  • Mjölkprodukter
  • Charkuteriprodukter
  • Bröd och bakverk med animaliskt innehåll (exempelvis ägg, mjölk och smör)

Exempel på matavfall som ska sorteras är:

  • Matrester från servering, restauranger, kök eller personalutrymmen, oavsett innehåll.
  • Färskvaror som frukt och grönt
  • Bröd och bakverk som inte innehåller animaliska produkter