Kontakta oss på Vakin

Vi är redo att svara på dina funderingar om vatten, avlopp, avfall och återvinning.

Använd gärna våra e-tjänster , som är tillgängliga dygnet runt. Om du inte hittar det du söker kan du ställa en öppen fråga till oss genom vårt kontaktformulär.

E-post: kundservice@vakin.se

Telefon: 090-16 19 00

Telefontid vardagar: 08:00–14:00

Postadress: Box 4038, 904 02, Umeå

Besöksadress: Övägen 37, Umeå
Visa på karta

Skriv ut

Avfallsabonnemang Villa

Vill du ändra storlek på din soptunna eller behöver du starta ett helt nytt abonnemang? Använd vår e-tjänst för att ändra eller beställa.

Om du har köpt en fastighet som redan har sophämtning så behöver du inte beställa ett nytt avfallsabonnemang. Då ska den tidigare ägaren anmäla ägarbyte. Länk till annan webbplats.

Våra avfallsabonnemang

Läs mer om våra olika avfallsabonnemang och taxor nedan

Du betalar en årsavgift för tunnor, påshållare och särskilda papperspåsar för matavfall. Viktavgift tillkommer för restavfall och matavfall. Matavfall sorteras i matavfallspåsar av papper och läggs i det bruna tunnan.
Restavfall läggs i soppåse i den gröna tunnan.

Vakin kan göra stickprovskontroller. Om avfallet är felsorterat kan Vakin ta ut en felsorteringsavgift.Brun tunna rymmer 140 liter.

För grön tunna finns två storlekar, 190 och 370 liter.

Allt matavfall komposteras året runt i en skadedjurssäker, isolerad kompost. du bekostar själv kompost. Du behöver anmäla kompostering hos din kommun, som kan ta ut en avgift för anmälan. Restavfall läggs i soppåse i gröna tunnan.

För grön tunna finns två storlekar, 190 och 370 liter.

Avfallshanteringen regleras i miljöbalken och avfallsförordningen samt i din kommuns egen renhållningsordning som kommunfullmäktige fastställer. Det är också kommunfullmäktige som beslutar om renhållningstaxan. Vill du läsa mer om priserna kring de olika abonnemangen klickar du dig vidare till våra avfallstaxor.

Matavfallet i den bruna tunnan har lägre viktavgift än restavfallet i den gröna.