Kontakta oss på Vakin

Vi är redo att svara på dina funderingar om vatten, avlopp, avfall och återvinning.

Använd gärna våra e-tjänster , som är tillgängliga dygnet runt. Om du inte hittar det du söker kan du ställa en öppen fråga till oss genom vårt kontaktformulär.

E-post: kundservice@vakin.se

Telefon: 090-16 19 00

Telefontid vardagar: 08:00–14:00

Postadress: Box 4038, 904 02, Umeå

Besöksadress: Övägen 37, Umeå
Visa på karta

Skriv ut

Slamtömning av enskilda avlopp

Det finns två sätt att tömma en slamavskiljare: med heltömning eller genom avvattning av slammet. Här berättar vi mer om de olika metoderna så att du enklare kan välja rätt tjänst. Vid frågor och beställning, kontaktar du Vakins kundservice.

Avvattnande teknik används för slamavskiljare på upp till fyra kubikmeter och med anslutet wc.

Avvattnande teknik

Tekniken används för slamavskiljare på upp till fyra kubikmeter och med anslutet wc. Metoden leder till att en mindre mängd avloppsvatten måste transporteras i tankbil. Förutom miljöförbättringen, slipper du som kund återfylla slamavskiljaren med vatten innan den börjar användas igen.

Heltömning

Tekniken innebär att brunnen töms på allt sitt innehåll som sedan transporteras till reningsverket. Omkring 98 procent av det som sugs upp är vatten, endast ett par procent torrt slam.

Inför tömningen

Tömningen utförs av Vakins entreprenör Allmiljö. De åtgärder du behöver vidta hittar du här. Du behöver inte vara tillgänglig vid tömningstillfället.

Platser som är svåra att nå, som exempelvis fastigheter på mindre öar, omfattas inte av kommunal tömning. Holmön och Norrbyskär har däremot statlig förbindelse och får därför sina brunnar/tankar tömda genom Vakins försorg.

För byte av tömningsmetod eller beställning av extra slamtömning, kontakta kundservice.

Vill du söka dispens?
Önskar du längre tömningsintervall eller vill du själv ta hand om slammet? Då kan du skicka en dispensansökan till din kommun. En handläggningsavgift kan tas ut av kommunen vid dispensansökan.

Här kan du hitta svar på de vanligaste frågorna om enskilda avlopp